Ekip Ruhu Nasıl Oluşturulur? 

İş ve eğitim hayatına verimlilik hedefiyle yapılan takım çalışmaları; hem ekip içi dayanışmayı artırmak, hem de tüm üyelerin aktif katılımını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Takım çalışmalarında ekip ruhunu yakalayabilmek için her bir üyenin istekli ve yetkin olduğu pozisyona getirilmesi gerekir. 5 basit yöntemle üyeler arasında ekip bilincini oluşturabilir ve takımın uyum içinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

1- Takım Çalışmalarında Tüm Katılımcıların Bir Rol Üstlenmesi Sağlanır

İş yaşantısında, okulda veya evde her bireyin kendi yeteneklerine göre bir rol üstlenmesi, ekip ruhu oluşturmadaki en önemli adımdır. Özgün yetkinliklere sahip üyeler, çalışmada görev almak istedikleri pozisyonu kendileri seçebilir. Bir yönetici denetiminde oluşturulan ekiplerde ise her üyeye karakteristik özelliklerine ve becerilerine göre bir rol verilmesi gerekir.

Örneğin, lider ruhlu kişiler projelerin yönetiminde, takım oyuncuları organizasyon aşamasında, eleştirel kişiliğe sahip üyeler ise öz denetim çalışmalarında daha başarılı olacaktır.

2- Etkili İletişime Önem Verilir

Ekip çalışmalarında iletişim; hem takım üyelerinin kendilerini sosyal açıdan rahat ve güvende hissetmelerini sağlamak hem de tüm katılımcıların üzerinde çalışılan konuya ilişkin farklı yaklaşımlar sunarak işi kolaylaştırmaları açısından önemlidir. Faaliyet konusunun belirlenmesinden iş bölümünün yapılmasına, problem çözümünden rapor oluşturmaya kadar çalışmanın tüm basamaklarında etkili bir iletişim kurmak; işin çok daha kısa sürede tamamlanmasını ve ekibin uyum içinde çalışmasını sağlar.

3- Rekabetçi Değil İşbirlikçi Bir Çalışma Ortamı Sağlanır

Bir takım çalışmasında ekip ruhu oluşturabilmek için üyelerin stressiz bir ortamda, huzur ve güven içinde çalışmalarını sağlamak gerekir. Özellikle profesyonel hayatta pek çok işveren, çalışanları işe teşvik etmek için rekabetin gerekli olduğunu düşünmektedir. Oysa rekabetçi ortamlarda çalışanların ekip halinde hareket etmelerini sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle yöneticilerin ve takım liderlerinin tüm ekip üyelerini dayanışma içinde çalışmaya yönlendirmesi, pozitif teşviklerle çalışanları motive etmesi önemlidir.

4- Çalışmanın Hedefi ve Amacı Net Bir Şekilde Belirlenir

Faaliyet gösterilecek çalışmanın amacının tüm katılımcılarla eksiksiz ve net bir şekilde paylaşılması; ekipte verimlilik sağlamak açısından büyük önem taşır. İş akışının nasıl yürütüleceğinin, kimin hangi alanda görev yapacağının ve probleme yönelik çözüm alternatiflerinin belirlenmesinde hedeflenen sonuç hakkında ekip üyelerinin açıkça bilgilendirilmesi gerekir.

5- Yapıcı ve Teşvik Edici Bir Yönetim Benimsenir

Ekip ruhu oluşturmak ve iş disiplinini sağlamak için tüm çalışanların bir lider yönetiminde hareket etmesi en etkili yoldur. Fakat yönetimin sürekli baskıcı ve eleştirel bir yaklaşım sergilemesi çalışanların kendi kabuğuna çekilmesine yol açarak ekip bilincini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ekip liderinin denetim rolünü takımla paylaşması, çalışanları teşvik edici ve destekleyici bir yönetim tarzını benimsemesi gerekir.

Önceki İçerik

Murat Boyla-Cisco Connect 2017 Türkiye

Sonraki İçerik

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI